Warmte Terugwin Installatie (WTW)

Een warmte terugwin installatie (wtw) is een van de methodes voor mechanische ventilatie. Het wtw systeem voert vuile lucht af en blaast schone lucht weer terug de ruimte in. op deze manier zorgt een wtw installatie voor een gezond binnenklimaat en verhoogt het genot van werk en leven.

Voorbeeld van de werking van een warmte terugwin installatie, wtw unit of wtw installatie

Hoe werkt een warmte terugwin systeem?

Werking van WTW

Een warmte terugwin systeem bestaat meestal uit een wtw unit (motor), een ventilator en meerdere afzuig en inblaas openingen. Door afzuig openingen wordt gebruikte lucht afgezogen, gefilterd en gebruikt om frisse buitenlucht te verwarmen. Op deze verwarmt een wtw systeem continu de aangevoerde frisse lucht en voert gebruikte lucht af.

WTW unit als airco in de zomer

Ook in de zomer heb je voordeel van een WTW systeem. In de zomer kan de warmtewisselaar de verse lucht namelijk ‘koelen’, en fungeert het dus eigenlijk als een airconditioning. De werking van een WTW installatie in de zomer kost naast het laten draaien van de ventilatoren geen extra energie. Als het in de nacht buiten koeler is, wordt koele lucht rechtstreeks van buiten aangevoerd.

Wanneer is een WTW installatie interessant?

Een  WTW installatie voor lucht is vooral interessant voor goed geïsoleerde woningen. Een woning die zeer goed geïsoleerd is, zal vrijwel luchtdicht gebouwd zijn. Daardoor komt er in principe weinig frisse lucht het huis binnen. Een WTW unit in het mechanische ventilatie systeem zorgt dan voor zowel goede ventilatie met frisse lucht en verwarmt koude lucht voor. Omdat slecht geïsoleerde woningen al veel warmte verliezen, is het plaatsen van een WTW unit daar niet interessant. Beter is het om het gebouw of woning eerst te isoleren en daarna een WTW unit te installeren. Een douche WTW is altijd interessant, zeker wanneer deze in combinatie met een elektrische boiler wordt gebruikt. Het opwarmen van water met elektriciteit is namelijk duurder dan met aardgas. Gemiddeld verdien je de kosten van een douche WTW binnen twee jaar terug.

Verschillende soorten WTW units

Er bestaan twee soorten WTW installaties. Het ene type zorgt ervoor dat de energie in warm afvalwater hergebruikt wordt en het andere doet hetzelfde, maar dan met lucht.

Ventilatie WTW

Een ventilatie WTW unit werkt met lucht van de ventilatiekanalen. Op een centrale plaats in huis worden de ventilatiekanalen aangesloten, waar lucht aan- en afgevoerd kan worden. Zodra de warme lucht wordt afgevoerd, wordt de warmte hierin afgegeven aan de binnenstromende koele lucht. Ook met dit systeem bespaar je aanzienlijk op energiekosten.

Douche WTW

Een WTW installatie voor de douche gebruikt bij het douchen het warme water om koud leidingwater op te warmen. Ongeveer de helft van de warmte uit het douchewater kan op deze manier worden teruggewonnen. De cv-ketel of boiler hoeft dan minder hard te werken, waardoor veel energie bespaard wordt.

Een douche WTW is in drie soorten verkrijgbaar:
In bestaande woningen is een WTW unit te plaatsen maar is een kleine verbouwing vaak noodzakelijk. Meestal wordt een WTW unit daarom direct bij de bouw geplaatst.

Voor- en nadelen van een WTW unit?

Voordelen van een WTW unit

Een wtw unit zorgt voor gezonde lucht en een behaaglijke temperatuur in huis. Ventilatie is altijd belangrijk. In nieuwbouwwoningen is een vorm van mechanische ventilatie zelfs verplicht. De wtw unit hergebruikt warmte en is hierdoor zeer energiezuinig (kostenbesparend) en goed voor het milieu.

Nadelen van een WTW unit

Een wtw unit heeft vrijwel geen nadelen. Warmte terugwinning is bijvoorbeeld even goed voor de gezondheid als ventilatie met een ventilatiebox. Een wtw unit is wel wat duurder in aanschaf en onderhoud, maar dankzij de besparing op stookkosten en lange levensduur is dit een investering die zichzelf terugverdient.

WTW diensten van Micro Onderhoud

WTW installatie

Een goede Warmte TerugWin installatie geeft je veel plezier en verhoogt het genot van werk en leven. Belangrijk is dat de WTW unit juist geïnstalleerd is.

WTW onderhoud

Onderhoud van een WTW systeem is erg belangrijk. Het voert vocht en vuil af, voert gezonde lucht aan en voorkomt veel gezondheidsproblemen.

Storingsdienst

Met onze 24x7 storingsdienst voor WTW installaties staan we altijd voor je klaar. Te warm, te koud of helemaal niets? Geen probleem, we komen eraan.

Contact voor onderhoud WTW installatie

Neem zelf contact op

Wil je informatie, advies of een vrijblijvende prijsopgave voor een wtw onderhoud? Neem dan contact met ons op.

Micro Onderhoud helpt je o.a. met:

Laat contact opnemen

Alles over een warmte terugwin installatie (WTW)

Een warmte terugwin installatie (wtw) is een van de methodes voor mechanische ventilatie. Het wtw systeem voert vuile lucht af en blaast schone lucht weer terug de ruimte in. op deze manier zorgt een wtw installatie voor een gezond binnenklimaat en verhoogt het genot van werk en leven.

Dat een WTW installatie tot gezondheidsklachten leidt is een fabeltje. Sterker nog: een WTW installatie is juist goed voor de gezondheid. De lucht die een WTW unit aanvoert, is namelijk net zo gezond als de lucht van buiten of de lucht van een mechanische ventilatie.
WTW in het woord WTW installatie staat voor ‘warmteterugwinning’. Het idee achter een WTW systeem is eenvoudig: de warmte van afgevoerde lucht of water wordt met een warmteterugwinsysteem via een warmtewisselaar overgedragen aan koude lucht of water, die daardoor opwarmt zonder dat daarvoor gas of elektriciteit nodig is. Energiebesparing is het gevolg.
De kosten van een WTW installatie zijn niet standaard te benoemen, dat hangt natuurlijk af van de situatie. WTW units kunnen bijvoorbeeld al geplaatst worden vanaf € 1.000,- (excl. installatie). Als het geen nieuwbouw of een lastiger situatie betreft kunnen de kosten hoger uitvallen. Het is dan verstandig rekening te houden met een hoger bedrag. Ook moet er rekening houden worden met periodieke kosten voor WTW onderhoud en reiniging. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een offerte op maat.

Er bestaan twee soorten WTW installaties. De douche WTW zorgt ervoor dat de energie in warm afvalwater hergebruikt wordt.  De ventilatie WTW zorgt ervoor dat de energie van warme lucht hergebruikt wordt. 

Scroll naar boven